Välkommen att studera en livsstil:
LCHF(low-carb, highfat)

1 Startsida   2 Hur står det till?   3 Hur liten är man?   4 Ny livsstil; Vad då?   5 Rådgivning     Fler aspekter   7 Studier & Länkar

 Här handlar det om den möjlighet till hälsa och livskvalité
 som skapas av lowcarb, highfat, d. v. s. riktig mat.

Sidans innehåll ordnat efter tidpunkt för inlägget - nyaste inlägget överst.
Först en översikt med länk till mina kommentarer.
Klicka på den gröna texten, eller direktlänkVi vill gärna erbjuda momsbefriad alternativmedicin!

Ovanstående rubrikbild kommer från en artikel i NewsVoice 17 okt 2013. Den artikeln passar egentligen in under otrevliga artiklar här på min hemsida, Otrevliga sidorna. Bilden är dock härlig som ett framtidshopp.
Authority Nutrition med Kris Gunnars visar på de officiella kostrekommendationernas galenskap
Kris Gunnars tar i den sista utgåvan på sin hemsida upp allt det som nu så tydligt visar sig: Diskrepansen mellan hälsoutvecklingen och rekommendationerna som ges av myndigheter, läkare och dietister när det gäller matinnehållet. Att denna ovilja att se vad som händer bland männsikors hälsa består år efter år är en otäck uppvisning i hur alltsammans kan vara medveten aktion för att minska jordens folkmängd. Jag är i alla fall böjd att tänka i sådana banor. Det finns verkligen mycket mer i utvecklingen som pekar i den riktningen. Men att få folk att äta livsfarligt mat, mat som gör oss livsfarligt sjuka, är en vidrig hantering. Den är ju dessutom verkningsfull, fast så fruktansvärd omänsklig i sitt lidande och sin plåga..

Ska man här vara cynisk är det "bättre" att vaccinera befolkningarna till sterilisering, vilket också sker...
Det här med epidemier som bryter ut här och där (aids, ebola, you name them) och som knepigt nog år 2014 inte har något motmedel, är ett annat sätt att ta död på folk, lika fruktansvärt som sjukdomsalstrande mat. Ja, man kan ju se på det hela på olika sätt men visst är det konstigt att vår totalt upplysta tid inte kan bestå med hjälp till dessa totalhändelser!

Läs Kris Gunnars sammanställning
HÄR! Hennes hemsida är för övrigt värd all uppmärksamhet!

* * *   UPP   * * *
Video om LCHF av Andreas Eenfeldt
Det är något lite teori men mest hur man får till det med matinnehållet. Det är en mycket bra video som bör spridas. Den är lätt att ta till sig och 100-procentigt renlärig. Den visar på att denna kost inte är något besvärligt utan endast helt normal.
Härtill hör att portionsstorleken blir normal eftersom mättnadskänslan tydligt inträder i tid p. g. a. det mättade fettet. Vi ska alla veta att det massiva sockerintaget, som vi ständigt frestas till, har stor orsak till de stora portionerna som vi gärna äter upp - ackompanjerade av sockerberoendet. Sockret är ett gift mer än vi anar!
Det är den rådande ätkulturen (tallriksmodellen och Livsmedelsverkets kostrekommendationer) som inte är normal och som ligger bakom sjukdomsboomen, som vi har nu. Alltså - gå tillbaka till normal matkultur! Titta och sprid omkring Dig!


(Ett tips om Du vill kopiera videon till Din hemsida: Högerklicka på bildytan och klicka på "Copy embeded code" och Du har koden i kopieringsminnet.)

* * *   UPP   * * *
Galenskaparna...
Jo, det handlar om den oerhörda kommersen inom medicinvärlden. Men - det finns ett annant, förfärande, perspektiv. Jag ser att man hos Kostdemokrati tar upp det här på sin hemsida. De visar på en filmsnutt med Galenskaparna, som driver med läkemedelsindustrins motto "Vinst före hälsa". Galenskaparna är ju framme som vanligt och väldigt duktiga. Se dem här på
www.youtube.com

Leif Lundberg på Kostdemokrati gör en förödande koppling när han skriver "byt ut ordet förkylning i pjäsen mot cancer". (Se hemsidan här: www.kostdemokrati.se. Se nämnda tankegångar längst ner på sidan.

Då får man klart för sig att detta handlar om ännu större händelser än att tjäna pengar. Då ser alltsammans ut att ingå en större händelsekedja, som gäller hela mänsklighetens fortsatta utveckling.

 • Är det verkligen möjligt att få en frisk mänsklighet om man gynnar cancerutvecklingen i kroppen med felaktig kost? (Alla vet numera, även forskningen säger det, att cancercellerna lever av glukos vilket de får hur mycket som helst av i den kost som levereras. Även uppkomsten av många cancertyper har med glucos (och insulinmängden) i blodet att göra. Sic!)
 • Är det verkligen rätt att servera människorna en livsfarlig kost?
 • Är det verkligen bäst att låta detta fortgå och tjäna pengar på sjukdomarna, som genereras av felaktig föda?
Frågorna är vassa.

Detta tål att tänka på när man tar ställning till hur man ska sköta och underhålla sin kropp för att behålla hälsan till sista andetaget. Jag tror att vi, människa för människa, måste ta ställning. Samhället gör det INTE åt oss - inte på någon enda nivå...

* * *  UPP   * * *
Två nya filmer
Den första kom redan 9 oktober 2012 men har visats under 2013. Den andra gick på TV just vid nyss avverkat årsskifte. Det var Bengt Ingerstam på bengtingerstam.wordpress.com/som tipsade om den sistnämnda filmserien. (Ingerstam och hans hängivna arbete för att samla oss konsumenter till en reaktion mot de galna livsmedelsutbudet vi har återkommer jag till.) Filmerna är:

 1. Who Cares in Sweden. Det är en trilogi med rubrikerna Samvetet; Offren; Lögnen;
  En recension finns på adressen:recension-av-who-cares-in-sweden
 2. Maten som gör dig fet Denna film är också i tre delar: Sockerfällan; Supersized PR: Förförda konsumenter;
* * *  UPP   * * *


Isländsk hemsida
Under mina eskapader på nätet upptäckte jag nyligen en isländsk hemsida, skriven en 27-årig dietiststuderande, Kris Gunnars. Han studerar nu på Medical School i Reykavik. På hemsidan beskriver han sitt eget uppvaknande och missionen han känner att försöka väcka befolkningen till medvetande om det totala vilseledandet inom nutrition som pågått i snart 70 år. Han skriver att läkare och distister och även sjukskötersor är indoktrinerade.

Den 2 januari gjorde han ett inlägg, som var lysande i sin pedagogiska utformning. Rubriken är "How to Win an Argument With a Nutritionist". Jag fick tillåtelse att översätta den och lägga in den här. Ett stort tack, Kris, för det. Hemsidans adress är: authoritynutrition.com/ Den är väl värd ett besök.

Men för den som inte är så bevandrad i engelskan finns nämnda inlägg på svenska HÄR. Lycka till med att få till argument inte bara i samtal med dietister utan överhuvudtaget bland vänner och bekanta!Artikeln av Kerstin Unger-Salén
Mycket insiktsfullt skrivet om vårdens vilja att verkligen bota. Facit de sista 50 åren är förskräckande. Med all den forskning som faktiskt gjorts under dessa decennier har ju exvis inte cancern kunnat besegras! Eller hur är det med sockersjukan (diabetes 2)??
Det är inte klokt att så mycket arbete inte gett resultat. Jo, resultat finns när det gäller att medicinera bort symptomen. Men ovannämnda facit (sjukdomsbild) visar ju att sjukdomarna finns kvar där under dimridåerna...
Situationen är långt ifrån acceptabel. Tittar man närmare på läget handlar det sannerligen inte om välgörenhet från läkemedelsindustrins sida. När man blir sjuk och får del av den hjälp = symptomborttagning som den nuvarande vården ger är det lätt att tro att hjälpen kommer från Gud Fader. Man känner sig ju bra och tanken att sjukdomen är kvar i kropppen är ju inte särskilt kul att underhålla.
Länk till Unger-Sahléns artikel finns
här.

* * *  UPP   * * *


2 föredrag av Ralf Sundberg om kolesterol och Tore Scherstén om inflammationer i kroppen
Det finns på nätet två extraordinära filmupptagningar från november 2012 med föredrag av två av dagens stora personligheter, Ralf Sundberg och Tore Scherstén. Det handlar om kolesterol (Sundberg) och det handlar om inflammationer i kroppen (Scherstén). Båda ämnena är högaktuella när det gäller att ta ställning till vad kosten bör innehålla. I båda fallen har kolhydratsintaget en central roll - LCHF.
Här är länkarna:
1. Ralf Sundberg
2. Tore Scherstén


Debatt om "detaljer" skymmer de stora frågorna
Här är en viktig rapport om problem, som inte skulle finnas, nämligen diskussionerna om den ena eller andra dietens förträfflighet. Sådana stridigheter tar uppmärksamheten från de verkligt allvarliga missförhållanden, som råder angående den mat vi verkligen måste ha.
Läs
på denna länk en inititerad artikel av erfarna skribenter: Göran Burenhult och Staffan Lindeberg i ämnet.

* * *  UPP   * * *


En drömbild av jordbruket, men ack så utopisk numera
Jag kom över en härlig text om hur jordbruk kan skötas utan ekonomisk stress. Det är pseudonymen "Early Bird" som ställt den till mitt förfogande. Det är lärorikt att läsa om jämförelsen med dagens massfabrikation där man släppt de etiska och för den delen den empatiska delen av boskapsskötseln.

Detta är en vacker bild av den väg evolutionen tagit de sista minuterna av sin verksamhet på vår jord. Det är lätt att drömma sig in i detta och mena att så skulle vi ha det. Men vi är många fler på klotet nu än någonsin tidigare. Det lär inte finnas en chans att försörja många miljarder människor (urbaniseringen) på det viset

Lösningen har jag ingen aning om. Snarare kan jag tycka att det är en omöjlig sits för mänskligheten och att framtiden är oviss. Kanske DU kan se hur en lycklig utveckling för oss kan te sig? Glöm inte följande komponenter vid Din genomgång:

 • ohälsan, fysisk som mental
 • den tekniska utvecklingen, ex. vis radiofrekvent strålning och avfallet
 • intelligensens nedslag på Tellus
 • egoistiska strukturer.
Sänd Dina tankar till
flora@minpost.nu.

* * *

Här är berättelsen:
Det finns ett litet väl fungerande jordbruk i Österikiska alperna, Ett jordbruk som fungerat i många generationer - Ett jordbruk med gamla vetesorter och naturlig återbruk ex. vis med naturgödsel etc. Vi ska dock ha klart för oss att jordbrukseran i evolutionen ledsamt nog inte är ett vinnande koncept för vår tillvaro på planeten!

"Bokrökt och lufttorkat fläsk från rasen Mangalitza, tidigare nästan utdöd. Fin fettansättning! Rent fett, rullat i någon krydda. Används med fördel i smält eller riven form i grytor mm. Ger en otroligt god smak och mättnad, för att inte tala om Skaldemankvoten..."

Än finns det några gastronomiska enklaver kvar i Europa. Detta gäller företrädesvis de länder som sluppit laga skiften och sammanslagningar till storjordbruk. Låt mig visa ett exempel på detta från Österrike. Där omöjliggörs rationell stordrift på grund av landets topografi.
Det finns alltså massor av småjordbruk kvar där, många "Bondens marknad" och många gårdsbutiker. Jag var där i förra veckan, och träffade bl.a. en bonde som levde gott på endast ynka 18 hektar! Jämför detta med den maskinförare i Halland som jag talade med för några år sedan, han berättade att godset han var anställd på inte gick ihop ekonomiskt längre, trots en areal på drygt 1.000 hektar.

Märkligt.

Lösningen för österrikaren med sina 18 hektar låg i följande:

 • höns, cirka 40 stycken,
 • grisar, 12 stycken,
 • får, ca 30 stycken,
 • Produktion för försäljning:
 • fårost,
 • fläsk,
 • ägg,
Trots dessa närmast marginella volymer hade han en mycket bra standard på gården, som var väl underhållen och en hushållsekonomi så god som hos vilken medelklassfamilj som helst.

Hans lösning låg inte i att maximera intäkterna, utan det omvända, nämligen att minimera kostnaderna.
Ett exempel: han bröt aldrig vallen. Dvs vallen, på vilken han skördade hö och ensilage, fick ligga oplöjd år efter år. I vårt land tror jag att man sällan låter vallen ligga mer än 3 år innan man plöjer upp den och sår spannmål (växelbruk alltså). Allt han gör är att sprida naturgödslet från den egna gården, han köper inte in något konstgödsel. En konsekvens av detta blev också att vallen var betydligt artrikare än en vanlig svensk sådan. Grödan dominerades inte (som i Sverige) av ett fåtal kraftigväxande gräsarter - det var i stället ett oräkneligt antal svagväxande gräsarter och örter. Med påföljd naturligtvis att det grovfoder han skördade också gav ett betydligt mer allsidigt och komplext näringsinnehåll.

Tack vare denna metod har det visat sig att han heller inte behöver tillsätta nitrit till det fläsk han producerar. Han var helt med på att nitrit måste tillsättas för att få en tillräckligt konserverande effekt på konventionellt producerat fläsk. Men, då hans grisar aldrig fick något inköpt kraftfoder (utöver det egenproducerade fodret som ärter mm.) så växte de också långsammare än vid konventionell uppfödning.

Och precis som hans kollegor med konventionell uppfödning så la även han fläsket först i saltlake, sedan röktes det med rök från bokträ, för att därefter hänga länge för att lufttorkas. Medan konventionellt producerat fläsk blir oanvändbart om man inte tillsätter nitrit, så fungerar det alldeles utmärkt med det "långsamväxande" fläsket.

Hans största försäljningsintäkter kom från fårosten, som folk kom till honom för att köpa. En förklaring till hans goda ekonomi ligger också i att gården ligger nära ett flertal byar.

Förmodligen har Österrike också nån form av skattemässiga fördelar för småjordbruk.

Låter det inte fantastiskt?

Hälsningar
Early Bird

* * *  UPP   * * *Lovsången till Insulinet.
Detta hormon är det alltså som trots allt räddat oss de sista 50 åren från total utdöd. Helt sant! En sådan sockeröversvämning, som skådats dessa decennier, hade definitivt tagit kål på oss om inte insulinsystemet med sin långtgående skyddsmekanism mot just sockerförgiftning hade funnits. Läs här nedan en sammanställning av insulinets centrala roll vid sockerkontrollen i våra kroppar. Det är Björn Hammarskjöld som gjort sammanställningen på sin blogg. Han har gett mig tillstånd att här vidarebefordra denna nyttiga kunskap. Tack, dr Hammarskjöld

* * *

Insulin! Tack för att det finns.
Livmedelsverket rekommenderar 2500 kcal för kvinnor och 3200 kcal för män, per dag.
De rekommenderar 50 – 60 E% kolhydrater (tallriksmodellen), vilket omräknat innebär att:
 • Kvinnor skall äta 315 – 375 gram kolhydrater per dag – en dödlig dos gånger 12-20.
 • Män skall äta 400 – 480 gram kolhydrater per dag – en dödlig dos gånger 13-27.
Det är tur att kroppen har system för att ta hand om denna glukos-chock som många utsätts för upprepade gånger dagligen. Men många kroppar klarar inte denna metabola chock sex gånger om dagen, år ut och år in. Vi är inte byggda för klara det, vi sliter ut kroppens ”nödsystem”, som till slut havererar. Då blir vi rejält sjuka!

Skyddssystem – kroppens ”nödsystem”
Kroppens skyddssystem för att inte dö av sockerförgiftning, är insulin och dess effekter.
Vårt ”katastrofskyddande” hormon insulin frisätts av ökande glukoskoncentrationen i blodet och kroppen gör allt för att normalisera blodets glukosnivå. Annars dör ju kroppen.

Här ingår flera olika mekanismer som;
 1. Insulin minskar tarm-motiliteten för att minska upptaget av glukos per tidsenhet.
 2. Insulin blockerar alla konkurrerande energikällor som fett och protein, inget acetylcoenzym A (AcCoA, cellens energifabrikers bränsle, även kallat aktiverad ättiksyra och är den gemensamma nedbrytningsprodukten för protein, fett och kolhydrater) skall komma från annat än glukos för att snabbast möjligt normalisera glukosnivån i blodet.
 3. Insulin hämmar alla katabola hormoner som adrenalin, noradrenalin, sköldkörtelhormoner, tillväxthormoner, könshormoner.
 4. Glukos bryts ned till AcCoA för att normalisera glukoskoncentrationen och förbrännas i citronsyracykeln i mitokondrierna, cellernas energifabriker.
 5. Kroppen ökar ämnesomsättningen och temperaturen för att snabbare förbränna mer AcCoA [1]
 6. Det blir i alla fall ett överskott på AcCoA som levern då polymeriserar till mättade fettsyror, levern tillverkar nya fettsyror, lipo(neo)genes. Detta fett kan levern inte härbärgera utan att bli förfettad så mycket fett transporteras via VLDL till fettceller där överskottsfettet lagras och förblir oåtkomligt så länge man har en förhöjd insulinnivå på grund av för hög koncentration av glukos i blodet. Viktökning blir det oundvikliga resultatet på grund av den livsnödvändiga omvandlingen av glukos till fett.
 7. Insulin får glukosen att tas upp av alla celler i kroppen med hjälp av cellernas insulinreceptorer. Varje glukosmolekyl är omgiven av 190 vattenmolekyler [2] så cellerna kan inte ta upp så mycket glukos med tillhörande vatten utan att riskera att vattensprängas.
 8. Cellerna drar tillbaka sina insulinreceptorer som skydd mot vattensprängning och vi kallar det för insulinresistens och bestraffar cellerna genom att spruta mer insulin till patienten.
 9. Man lagrar glukos i form av glykogen, men man kan bara lagra högst omkring 500 g glykogen i muskler och lever, sedan är förråden fulla.
 10. Inte ens allt detta räcker, man har kvar en hög blodkoncentration av glukos (mer än 11 mmol/L) och man blir törstig eftersom glukosen filtreras ut via njurarna och man får en glukosuri (socker i urinen) och polyuri (stor urinvolym).
 11. Kroppen börjar bränna glukos anaerobt (utan syre) till mjölksyra för att därvid öka nedbrytningen av glukos 19 gånger snabbare [3]. Det är då som diabetiker typ 1 får en ketoacidos, inte alltid förenlig med överlevnad.
Tallriksmodellen, Livsmedelsverkets extrema högkolhydrat-kostråd,
gör att detta ”nödsystem” ständigt är aktiverat – livet ut!
Ända tills det havererar!

Min anm här: Vi måste alla ha klart för oss att sockertillgången innevarande tidsepok är helt unik.Under minst 2 miljoner års evolution har vi inte varit i närheten av kolhydrater i sådan mängd! Detta förhållande är ett yttersta bevis för hur ohållbar dagens situation är för våra kroppar. Inget resonemang i världen kan komma förbi detta. Och kroppens genom tiderna utvecklade gardering för höga sockerintag ställs inför en omöjlig situation. Frågan kan ställas: Är det möjligt för oss att klara av en sådan "sockertopp" så snabbt på och utan någon förberedelse? Det handlar ju heller inte om någon enstaka människa precis...

Kroppen använder alla dessa olika mekanismer för att man snarast ska söka normalisera glukoskoncentrationen i blodet till icketoxiska (ogiftiga) nivåer mellan 3-6 mM eller 1,5-3 gram glukos i hela blodvolymen om 5,6 liter. Annars dör man ju.

Så för att förhindra att man mår dåligt av alla dessa kolhydrater så bör friska individer äta mindre än 100 g kolhydrater per dag.

Metabolt sjuka bör äta ännu mindre kolhydrater för att minimera mängden läkemedel som behövs.

18 mars 2013

Björn Hammarskjöld
Kostkunskap.blogg.se

***UPP* * *Livsmedelsverkets kostrekommendationer i stöpsleven 2014.
Rådande kostrekommendationer har ju hastigt blivit föråldrade. Inte så konstigt då de var felaktiga från början när de kom på 80-talet. Emellertid är det nu viktigt att de, som håller i utformningen, hålls uppdaterade på omvärlden och verkligheten. De har ju många hänysn att ta, det känner vi väl till - bl. a. superstarka ekonomiska intressen. De har svårigheter att se förbi dessa. Ja, de är t.o.m. uppbundna av nämnda intressen!

Livsmedelsverket går nu ut och inbjuder valda grupper (forskare och andra intressenter) att lämna synpunkter på rekommenationernas innehåll. Det är en projektgrupp med medlemmar från de fem nordiska länderna som arbetar med uppgiften. Med hänyn till det jag skrev ovan kan en sådan här inbjudan kännas som ett spel för gallerierna. Trycket från ovannämnda potentater är oerhört starkt och kanske omöjligt att vrida sig ur. Då blir det bra att kunna säga att man gått ut och frågat offentligt. Hur mycket man sen tar hänsyn till ev. inkommna svar är (självklart) oskrivet! Men fokus kan, åtminstone tillfälligt, förskjutas på ett bekvämt sätt när jäv och annat kommer fram i ljuset.

Debattinlägget i Aftonbladet (12 september 2011) från 5 vakna författare tar upp det som måste till beslutsfattarnas kännedom. De MÅSTE ta med allt som hänt de sista 10 åren, dels inom sjukdomsscenariet (sjukvården samt sjukdom/hälsa bland befolkningen), där kosten är den viktigaste faktorn, dels den samlade vetenskapliga forskningen. Här menar jag att den forskning som inte ligger under livsmedelsindustrins hägn nödvändigtvis måste finnas med vid utvärderingen. De må vara stora eller små. Hälsoutvecklingen bland de människor, som utesluter kolhydrater och tillför mättat fett, visar att dessa studier ger rätt bild. Därför måste de finnas med vid utvärderingen.

I nämnda debattinlägg finns mycket av det som måste tas hänsyn till vid 2014 års upplaga av kostrekommendationerna.
För övrigt kan jag tycka att vi själva får skaffa oss kunskap och bli mogna att ta ansvar för vad vi vill äta. Statliga kostrekommendationer bör inte ha den centrala, läs: auktoritära, roll som nu är.
Numera, med Internet tillgängligt för alla (vilket vi måste ha för all framtid), så är det inte svårt att fånga vad som är det viktiga i kostfrågan.
Här är nu länken till Aftonbladet:
www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article13610813.abDet handlar alltså om Jörgen Westi Nielsen
Länken jag lagt in nedan innehåller en intervju med den framsynte diabetesläkaren Jörgen Westi Nielsen. Han är numera pensionär och det är intressant att höra honom berätta om sina väl genomförda studier över hur viktig kosten är för hälsan. Hoppas Du tar Dig tid att läsa om denne "kämpe" med hänvisning till allt det motstånd han rönt och, kalla det för förminskning, som han fått utstå. Vi har åtminstone en sådan läkare till på svensk botten och det är Calle Carlsson i Götene. Samma envishet, samma arbete ännu mer i det tysta
www.LCHF.seUpplopp! Vi måste reagera mot desinformation från myndighetshåll.
Visst är det dags för reaktion! Det ser ut att vara ren desinformation det där med att vi inte behöver mer än 400 IE av D-vitamin för att hålla oss friska i mörka och kalla Norden. Under alla omständigheter måste vi ta eget ansvar för att hålla oss själva uppdaterade.
Undertecknad har i flera år tagit animaliskt D3 i storleksordningen 4000 IE/dygn under tiden september - maj. Jag vill uppmana Dig som läser detta att göra detsamma. Det finns numera gott om bevis inom vetenskapen att vi med våra få soltimmar måste ta D-vitaminet som tillskott. Hälsovinsterna är många och genomgripande.

För dig som vill bli mer kunnig har kostdoktorn en genomgång i ämnet vilket jag nämnt om tidigare. Men det häftigaste nu och det som bör aktivera oss kan Du läsa om på dagens Kostdemokrati (31 dec. 2012). Där hittar Du klarlägganden från Björn Hammarsköld och Team Kostdemokrati som kan göra vem som helst förbannad.
Läs här:

* * *  UPP   * * *

Vad anser Du om kalorifrågan?
En faktoid - något som smarta människor eller företag kan använda när de ska övertyga om något viktigt i sin reklam.

 • Begreppet "bota en sjukdom" blir en stabil faktoid när man med det begreppet helt seriöst menar att bota symptom. Denna faktoid ger stora fördelar för läkemedelsindustrin.
 • Att lasta in mer kalorier än man arbetar bort leder till fetma - också en riktigt fet faktoid. Även den ger fördelar för medicinindustrin, men även bantningsföretagen.
Att snickra ihop och upprätthålla dessa faktoider är livsviktigt för den stora mängd "vinstmaskiner", som de sista decennierna byggt upp sin verksamhet kring falska "fakta". Det handlar om vinster i mångmiljardklassen.

Det fordrar medvetenhet och kunskap att komma ur dessa "faktoidgrepp" när man får dem kastade mot sig. Det är något vi allesammans måste fixa. Om Du lider av ohälsa och vaknar till uppmärksamhet här, finns det stora chanser att bli frisk.
Vi talar alltså om hälsa.
 • Är Du ex. vis överviktig upptäcker Du att man inte ska bygga sitt kostintag efter kaloriinnehåll rakt av.
 • Är Du sjuk (metabola syndromet) börjar Du fråga doktorn efter ORSAKEN till Din sjukdom. Ty det är ofta så att doktorn inte är helt fri vid Din konsultation, faktiskt. Läkarna har bindningar och hänsyn att ta långt utöver Dig där i mottagningsrummet. Man kan säga att Du inte är i centrum vid sjukbesöket. Tyvärr! Undrar Du vad jag menar så skriv till mig och fråga!
Fundera över detta! Vi lever i teknikens tidevarv...

Jag länkar här till Kostdoktorns tankar om detta. Först om kalorier, sedan om hur man går vidare vilket ännu går alldeles utmärkt i Sveriges land, när man väl vaknat.

1.
Kalorierna...
2. Den kraftfulla lösningen - LCHF

* * *  UPP   * * *

Mjölk och prostatacancer...
Jag vill här visa på en artikel hos Kostdemokrati (28 nov 2012) som ger lite perspektiv på mjölk. Det handlar från början om prostatacancer och dess orsaker (för mycket kalcium?).

På Svenska dagbladet publiceras en artikel om att mjölkkonsumtionen skulle ligga bakom utvecklingen av prostatacanern. Men ett diagram, som Kostdemokrati tagit fram, visar cancerutvecklingen från 1950-talet och framåt. Det ger ett vidare, och sannare, perspektiv. Mjölkens industriella behandling, fr.a. pastöriseringen och homogeniseringen, är nog mer problematisk än mjölkens innehåll. Ta lite tid med denna text:
www.kostdemokrati.se/nyheter/2011/12/18/ett-band-av-dodlig-prostatacancer-stracker-sig-over-skandinavien/"Jäv och dylikt
Klicka här:
www.kostdemokrati.se/frank/2012/09/20/kopta-professorer/ och få en uppfattning om vad det handlar om. Ett vilsefört folk som inte hade en chans att upptäcka galenskapen när det startade på 60-talet - ingen dator och med en TV som var i sin linda. Det är ofattbart hur köpta professorer är, och vilket globalt ansvar dessa människor kommer att få stå för. Läs kommentarerna (6 st)! De är minst lika upplysande som Frank Nilssons artikel. Sven Erik Nordins kommentar är verkligen avslöjande.


Sjukdomar AB
Denna film visades ledsamt nog endast 30 dagar nov - okt 2012. Undrar varför!
www.svtplay.se/video/293856/sjukdomar-ab

Men då tar jag tillfället i akt att rekommendera en bok om just detta med behandlingen av symptom istället för att arbeta med orsakerna till sjukdomarna, som filmen just handlade om. LCHF-tankarna med sitt kostkoncept innehåller mycket om att komma tillrätta med just orsakerna till de krämpor som länge bara ökat i antal.
Boken heter "PILLRET" av Ingrid Carlberg. Köp den här för 41 kr genast. Mycket lärorik men fordrar mycket tid att ta till sig.

* * *  UPP   * * *


Livsmedelsverkets korkade inställning
Denna artikel av Nordin är en ögonöppnare för oss alla. Den visar på hur viktigt det är för oss att hålla grytan kokande. Livsmedelsverket/etablissemanget är totalt fast i livsmedelsindustriens grepp vilket innebär, tragiskt nog, att de går ohälsans ärende. Nordins artikel på kostdemokrati.se visar hur allvarligt detta är. Läs den och gå sedan själv i hälsans tjänst, för Dig själv och för medmänniskorna! Här är artikeln:
www.kostdemokrati.seUffe Ravnskovs KO-anmälan
Det handlar om vileledande reklam. Man framställer Becel som kolesterolsänkande. Detta uppnår man emellertid genom att tillföra växtsteroler, som därigenom ersätter (minskar)normalt kolesterol - en växling som bl. a. är farlig för cellmembranens uppbyggnad. Se Ravnskogs anmälan här:
kostkunskap.blogg.se/. Denna hemsida/blogg om kost och hälsa är MYCKET läsvärd och rekommenderas! Just nu finns alltså Ravnskovs anmälan där.En dialog om sanningsuppfattning
http://annikadahlqvist.com/2011/05/17/vetenskapen-bakom-lchf-2/#comment-12717

Det är professor Göran igen som initierar. Jag utvidgar resonemanget. Läs och fundera vidare! Detta blir intressant när man ser hur professorer och andra i maktsfärerna låter sig avskiljas från verkligheten. Detta är mycket farligare än man tror!

* * *  UPP   * * *Fruktosens farliga påverkan på oss
Här kommer en rapport om fruktosens bedrägliga uppförande. Fruktosen orsakar fetma särskilt i levern. Men som det nu är med höga insulinnivåer i blodet nästan hela dygnet inlagras "fruktosfettet" även till fettscellerna (bukfetma). Tro alltså inte att frukt är så förtvivlat nyttigt! Likaså är HFCS, som man utvinner ur majs och använder som sötningsmedel till läsk, en mycket farlig produkt. Så mycket mer ledsamt är det att frukt rekommenderas av Livsmedelsverket och dietisterna. Annika Dalqvist framhåller på sin blogg i dagens inlägg (23 juli 2012) en artikel om sockret som ett gift. Så här skriver Gary Taubes:

(Citat)
Socker (liksom HFCS, High Fructose Corn Syrup, och sockret i frukt och bär), består till ca hälften av fruktos, hälften av glukos.
I västvärlden har folksjukdomarna som metabola syndromet, diabetes, hjärtsjukdom - och cancer - ökat i takt med att sockerkonsumtionen har ökat.

Det är fruktosdelen som sötar, och det är fruktos som är misstänkt för att vara den skadligaste delen av sockret. Fruktos metaboliseras framför allt i levern, och merparten blir fett.
I försök med laboratorieråttor har man sett att högt fruktosintag, inom veckor eller månader, gör djuren insulinresistenta. Insulinresistens gör att kroppens celler inte reagerar på insulinets uppmaning att öppna sig för glukosinförsel.
Insulinresistensen gör att både blodsocker och blodinsulin trappas upp, i en ond cirkel. Högt blodglukos, blodfruktos och blodinsulin är kraftiga stimuli för hjärtkärlsjukdom och cancertillväxt.
(slut citat)

Annika skriver:
(citat) Om det är som Lustig/Taubes påstår, att fruktosen har en tung skuldbörda till att vi blir insulinresistenta, då innebär det att vi därpå även blir glukosintoleranta.
Det skulle kunna förklara varför asiatiska kulturer ha fått högre frekvens av metabola syndromet och diabetes (och cancer?), sedan de förutom ett högt stärkelse (=glukos)- intag även har ökat sitt sockerintag.

Var går gränsen för farligt sockerintag? Det vet vi inte.
Därför råder jag till så lågt sockerintag som möjligt. Inget socker till vardags, och så lite som möjligt till fest.
(Slut citat)

JA, SOCKER I ALLA FORMER ÄR ETT GIFT!

* * *   UPP   * * *

Professor Göran Sjöbergs perspektiv på vetenskapliga studier
Således vill jag presentera en text av Professor Göran, som skriver på utvalda bloggar på ett mycket insiktsfullt sätt. Den text han kom med idag (13 juli) tar bl. mycket annat upp funderingar kring forskningshaveriet under 1900-talets andra hälft på kostområdet och vad det kan ha berott på. Ett av mina favoritämnen. Görans perspektiv är intressant då han själv är högutbildad på ett helt annat område och har erfarenhet av studier och litteratur därifrån (metallurgi). Han ser stora skillnader i hanteringen av aktuella frågor och vetenskaplig noggranhet inom kostområdet och hans eget gebiet. Väl värt att läsa för den som vill skaffa argument för sitt LCHF-leverne.

Här är texten:
Lördagskrönika 13 juli 2012

* * *  UPP   * * *

Biokemisten och läkaren Björn Hammarskölds sågning...
Så ett annat av mina favoritämnen: Tilltron till s. k. vetenskapliga studier. Ett härligt exempel på hur det går till finns på denna länk:
Kostdemokrati.
Här vill jag endast återge Bengt Hammarskölds avslutning i rapporten, det som visar hur grundlurad allmänheten blir. Det är riktigt skandalöst vill jag säga.

Först några länkar i Hammarskölds rapport (det är lätt att låta sig luras)
- Rätt kost förlänger livet Sverige. De som följer Livsmedelsverkets kostråd lever längre. Skillnaden märks främst bland män, visar en ny studie från Lunds universitet. Men få följer råden …
Sydsvenskan

- Livsmedelsverkets råd förlängde livet. Den som äter enligt Livsmedelsverkets kostråd lever längre, enligt forskare bakom en ny svensk studie. Men få lyckas äta enligt råden…
Dagens Medicin

- Längre liv för den som följer kostråd från Livsmedelsverket. Den som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. Det visar en ny studie av 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades …
Dietistaktuellt … Tidningen som når Sveriges alla dietister.

- Följsamhet till kostråd förlänger livet. För män som följer Livsmedelsverkets kostråd halveras risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, visar en ny studie från Lunds universitet. Även de kvinnor som följer råden lever längre…
Vårdförbundet

Så här avslutar sedan Björn Hammarsköld sin genomgång av detta utspel ("vetenskaplig studie") från Lunds Universitet:
Citat: ”Kul studie! Mata in uppgifterna på en hamburgare med strips och läsk och jämför med LCHF. Dessa två koster går inte att särskilja med den metod som används i studien (ger samma poäng). Studiens resultat stämmer inte heller med vare sig sammanfattning eller slutsats.

Desinformation
Desinformation baserad på forskningsfusk sprids nu okritiskt till allmänheten, inom vården och till alla dietister. Vad som helst verkar accepteras, bara det stödjer ”saken”.

Vad de inte förstår är att de underminerar tilltron till den profession de företräder, de tär hårt på sitt förtroendekapital och snart återstår inte ens den position som förlänats dem." Slut citat.

* * *   UPP   * * *

Mats Wiman: Är det lagbrott...
Är det lagbrott när man underlåter att nämna kosten som en typ av medicin vid diabetes 2? Läs här 0om Mats Wimans syn på saken.
Mats Wiman talar klartext om hanteringen av diabetes och övervikt. Det handlar om underlåtenhet från läkarnas och dietisternas m. fl. sida. Läs och fundera om detta faktiskt är lagbrott, som Wiman framhåller!
Bedrägligt förtigande av alternativa behandlingar gör människor överviktiga och diabetiker sjukare

* * * * *

Kostdoktorn Andreas Eenfeldts lista på 17 studier...
Special för alla er som studerar vetenskapliga studier: Se här Kostdoktorn Andreas Eenfeldts lista som stödjer LCHF-kosten på ett pålitligt sätt:
17 studier
Ytterligare och viktig information finns på Kostdemokrati.se. Bara att klicka!

* * * * *

Ytterligare en skidåkare i Vasaloppet som ökat personligt rekord med 45 min! Varför så mycket? Han har övergått till LCHF-kost, förstås!
Det är klart att man ska äta LCHF-kost när det nu ändå fungerar. Vasaloppsåkaren initierades av Frank Nilsson som förra året kom med sin banbrytande bok "Istället för doping!".

* * *   UPP   * * *

Mats Lindgrens blogg fethalsa.wordpress.com
Varför mår man bra så bra av just LCHF-mat?
Det är många som blir förvånade över hur effektivt det är att dra ner maximalt på kolhydraterna och öka på det mättade fettet - alltså ta in energin som fett. Det finns en uppsjö av vittnesbörd vid det här laget (feb 2012).
Jag vill peka på en engagerad bloggare, Mats Lindgren, som tar upp detta med vad som ligger bakom framgången med LCHF. I januari kom Lindgren ut med en bok "Frisk av mat-lchf från början" om sin egen hälsoresa. Han berättar om upplevelser i klass med skidåkaren ovan.
Mats Lindgren funderar också mycket över varför det finns ett motstånd mot något så enkelt som LCHF-konceptet - ett motstånd som på ett sätt är oförklarligt. Det gäller ju något som fungerar bra för hälsan.
Att det nu finns ett envetet motstånd har förstås sina randiga orsaker, men de har tyvärr inte med hälsobilden att göra. Sic!
Här är ett inlägg om mirakelmedicinen "kokosfett" på Lindgrens blogg:

(citat)
Kokosfett rena rama mirakelmedicinen!
Se filmen Om hur kokosfett/olja kan läka ut demens. Sedan beställer du ekologiskt kallpressat kokosfett på t.ex. crearome.se/.
Därefter gör du en Fetshot bestående av hallon, kokosfett och rysk yoghurt. Blanda till en sats som räcker för hela veckan. 200 gram kokosfett, 500 gram hallon och 500 gram rysk yoghurt. Använd en stavmixer och blanda alltsammans i en skål. Nu kan du ta en Fetshot under alla veckans dagar. Du kommer att må förträffligt och ditt immunförsvar kommer att bli starkare än någonsin. (Slut citat)

* * *

Så skriver Mats Lindgren bland många andra inlägg på sin blogg. Detta triggar många tankar hos mig.

Precis en sådan frukost har jag ätit i fyra års tid.
Fast på kvällen ska “Fetshoten” innehålla en tesked röd palmolja. Då blir det fart på ketondriften i hjärnan under större delen av natten. Förhindrar effektivt störningar i hjärnans utveckling över tid! Bra för den som oroar sig för de fruktansvärda demenssjukdomarna. Kokosfett och röd palmolja ÄR mirakelmediciner!

Så se till att få rutin på intag av dessa "mediciner"! De har garanterat inga biverkningar.

Det är en fråga om det mättade fettet. Det kan uppdelas i korta (sct), medellånga (mct) och långa (lct) molekyler – från 3 kolatomer upp till 20 tror jag det var. (Sct förkommer knappast) Detta handlar mycket om ketonbildningen och om hur länge ketoner är aktiva i kroppen. Här har den röda palmoljan visat sig producera långlivade ketoner.
Det bästa är att studera detta i boken ”Stoppa altzheimer nu!” av Bruce Fife. Där har han tagit upp detta med de mättade fetternas olika egenskaper i vår kropp. Det är verkligen hyperintressant. Jag har läst boken ett par gånger vid det här laget och verkligen fått upp ögonen för dessa fetters djupa förhållande till oss.
Jag har t. o. m. funderat över palmens närvaro i vår tidiga existens i Afrika. Vi har säkert haft miljontals år tillsammans med just kokkospalmen och oljepalmen. Hur det har varit med det har jag förstås ingen aning om, men tankarna drar iväg och är intressanta. Varför är annars dessa vegetabiliska, mättade fetter så välsignelsebringande för oss? Detta ska ju också ses som parallell till animaliska, mättade fetter, som har samma centrala roll i vår metabolism. Februari 2012 Rolf Aronsson

* * *   UPP   * * *

FORTFARANDE RYKANDE AKTUELL BOK:
Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin.
Docenten Ralf Sundberg, Malmö, har kommit ut med en bok om kostrådens utveckling. En mycket välkommen bok om ett ämne som måste fram i ljuset och bli allmänt känt. Kunskap här underlättar insikten om vad kost vi måste ha för att behålla hälsan. Vad som är svårast att ta till sig är den totala cynism som genomsyrat utvecklingen av livsmedelsinnehållet under 1900-talets senare hälft.
Sundberg skriver också en artikel på LCHF.se om dietisternas roll. Läs här!

Den som vill läsa en ganska omfattande recension av boken före köpet kan gå in på följande länk: newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket... Något att ha i bakhuvudet när man tar del av råd från ex. vis dietister.

* * * * *

AKTUELL BOK.
Stoppa Alzheimers nu! av Bruce Fife
Den ökande förekomsten av demenssjukdomar pekar på ett samband med det metabola syndromet. Så har man nu börjat kalla Alzheimers för Diabetes 3. Goda, för att inte säga häpnadsväckande, resultat i behandlingen av demenssjuka har uppnåtts genom att ge patienten kokosolja/fett. Se mer ovan ang. Mats Lindgrens tankar om kokosfettet.

* * * * *

Livsmedelsverkets dilemma...
www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Svar-pa-fragor-om-LCHF/
Den 23 feb. 2012 har Livsmedelsverket känt sig tvingade att specifiera sin syn på LCHF och även vad de menar att lowcarb/highfat kan innebära. Läs och begrunda!
Vi har länge noterat det svaga innehållet i livsmedelsverkets argumentering för sin föråldrade inställning i kostfrågorna. Det är intressant att se hur man ställer sig så att det framöver går att backa ytterligare. Man fastslår nu att det inte finns några risker med LCHF på kort sikt. Men den onyanserade fettskräcken finns kvar.

Det är bara det att tiden går och många, många människor far illa av det förödande kolhydratsintaget som fortfarande rekommenderas. Se verkets rekommendation 20 % fett, 60% kolhydrater och 20 % protein.

* * *   UPP   * * *

Socialstyrelsens nya vägledning till sjukvården den 6 december 2011
Här ser vi ett valhänt utspel. Det handlar om att komma ur greppet med felaktiga kostrekommendationer under 50 års tid. Man tar det steg för steg och det tar tid. Men ändå ett steg i rätt riktning. Läs och bli uppdaterad!

* * * * *

"Lathund" för Dig som vill komma åt underlaget/argumenten för LCHF. Den korta vägen att finna resonemangen bakom lowcarb, highfat.

* * * * *

10 punkter LCHF, som är vetenskapligt underbyggda!
Detta är bra. Att ha korta, koncisa argument vid resonemang om LCHF är guld värt. Varsågod: Här är de. Där finns också länkar till studierna för er som vill titta närmare på dem.

* * * * *

LCHF för nybörjare
Här en länk till Kostdoktorns hemsida om hur man kommer igång med Lowcarb,higfat-konceptet. Där finns också recept. God lycka!

* * * * *

Vetenskapliga studier I
Vetenskapliga studier II
Hänvisning till Kostdoktorns upplägg av nya vetenskapliga studier. Här hittar man färska rön som visar en mera nyanserad bild av vad vi behöver äta. Mycket av de studier som hänvisats till under 1900-talets senare halva har visat sig vara falska eller t. o. m. obefintliga. Till Dig som gillar att läsa om vetenskpaliga studier och skaffa argument för LCHF önskas lycka till!

* * *   UPP   * * *

Lars O. Berglund: Dags att dumpa experterna.
Alldeles utmärkt exposé över orsaken till att kosteländet upprätthålles.

* * * * *

"Kostdebatten visar nätets makt. Har hämtats från Newsmill."
Detta är en alldeles fantastiskt komplett genomgång av vad som hänt sedan 50-talet ang. kostens innehåll. Bern pekar på att de galna beslut som togs då har uppdagats för miljoner människor genom Internet. Detta är också uppmuntrande och tacksamt att läsa för dem som känner tvekan inför lowcarb, higfat-budskapets giltighet.
Det enda jag vill tillägga är att det starka motstånd som finns mot ändring av gällande kostrekommendationer kommer från både höger och vänsterfalanger. Lars Bern pekar ensidigt på vänsterns agerande. F. övr. är politiker inte särskilt uppdaterade i kostfrågor. LÄS ARTIKELN!

* * * * *

Allt om D-vitaminet
Här en länk till Kostdoktorns redogörelse angående D-vitaminet. Viktiga kunskaper vi alla har nytta av.

* * * * *

Hälsodeklaration ingen svensk modell
Rött vin är inte att förakta. Ett halvt glas 3 ggr i veckan är bara nyttigt!

* * * * *

Choklad är bra för hjärtat
Choklad är heller inte att förakta. Men den bör inte vara alltför mycket sötad. Chokladkakor med över 80% kakao är mycket gott till en kopp kaffe. Men de flesta tillverkare blandar i sojalecitin (emulgeringsmedel) i dessa produkter vilket är olyckligt. Det finns dock tillverkare som säljer mörk choklad utan lecitin.

* * *   UPP   * * *

Handlare märker fett-trend
Kan inte låta bli att torgföra följande text från nättidningen "Fri köpenskap" från 10 sept. Det här resonemanget, som handlaren för, att de ska göra allt för att kunderna ska få vad de efterfrågar är just den naturlag inom affärsvärlden som hjälper även LCHF-trenden att sprida sigt. Kul! Jag lägger texten här nedan till att börja med.

* * * * *

Lars O. Berglund: Så byts muskler mot fett.
Motion är vi byggda för - men... Här en läsvärd artikel om hur svårt det är att få bort fett man lagt på sig under några år. Samt det märkvärdiga i att kroppens hormoner, som bl. a. styr fettinlagringen, negligeras när man bedömer hur viktminskning ska gå till.

* * * * *

Fruktos
Här är två texter, en av Lars Wilson och en av Johanna Söderlund. De tar upp en av busarna bland kolhydraterna, nämligen fruktosen. Denna enkla sockerart har stort inflytande på metabolismen liksom glukosen har det. Men fruktosen har sluppit undan fokusering. Det är olyckligt ty den är inte alls så snäll. Läs här om detta och få en nyanserad bild av denna monosackarid!
Tilläggas bör att Livsmedelsverket betonar att frukt är mycket lämpligt som ex. vis (onödigt) mellanmål. Detta synes vara ett blindskott eftersom fruktos påverkar kroppen minst lika kraftigt som glukos, framför allt i stora mängder.

* * * * *

Fettfobins fall I Norge.
Det verkar ta skruv fortare i vårt grannland. Det är segt i gamla Swedala!

* * *   UPP   * * *

Resonemang om kolesterolets farlighet i juli 2009.
Det har länge förefallit vara en ekonomsik faktor med när det gäller vad som är ett "farligt" kolesterolvärde. Inte bara inom läkemedelsindustrin utan även margarinindustrin har velat höja kolesterolvärdet för få tillgång till köpare. Hösten -08 hade Becel faktiskt en kraftig kampanj just i detta ärende.

* * * * *

Wikholm_nov_2011.html
Livsmedelsverkets problem med verkligheten. En mycket läsvärd kommentar av Per Wikholm. Kostdoktorn tar upp att ett beroende innefattar fler faktorter än just de ämnen som alltid nämns: socker, alkohol, nikotin etc. Det är vanor, sociala faktorer, smak, lukt m.m. som är lika svåra att bemästra som kroppens oemotståndliga sug.

* * *   UPP   * * *
Hälsningar
Rolf Aronsson


x
Till toppen av dokumentet
TILLBAKA

Created on ... 1 sept 2011.