Livsmedelsverket: Matråden bygger på forskning

Synpunkter från Kostdoktorn:
Efter debattartikeln ”Lita inte på myndigheternas kostråd” som publicerades i många tidningar härom veckan har nu Livsmedelsverket svarat på kritiken. Deras svar är precis det vanliga, och kan sammanfattas med tre meningar ur det: ”Det är inte sant”, ”Det stämmer inte” och ”De har fel”. Se här Livsmedelsverkets svar

Det finns mer att säga om deras sorgliga inställning.

Uppdaterade råd?
Matråden är visst uppdaterade påstår nutritionsvetarna på Livsmedelsverket (SLV), så sent som 2005, och förresten säger andra länder som USA samma sak om fett. Man nämner dock inte att USA blivit världens fetaste land sedan dessa fettskrämda råd infördes stort på 80-talet.

Kritiken mot de omoderna råden pågår nu över hela världen. Att Livsmedelsverket i det läget inte är mer öppna för att ens diskutera saken är tråkigt.

Margarin för hjärnan
Än mer skrämmande är deras argument: barn behöver fleromättat fett, som Omega-3, för att ”hjärnan ska utvecklas normalt”. Därför bör de inte äta smör, utan lättmargarin som innehåller fleromättat fett säger SLV.

Men Omega-3 får vi främst från fisk och gräsbetat kött. Margariner innehåller nästan bara fleromättat fett i form av Omega-6. Inga barn i Sverige har brist på det, tvärtom äter vi mer Omega-6 nu än någonsin tidigare i världshistorien eftersom fabriker nu kan tillverka det mycket billigt ur växtfröoljor.

Västerländsk skräpmat är redan full av billig Omega-6, barn behöver knappast äta lättmargarin och få i sig ännu mer. Argumentet är alltså en bluff, lätt att genomskåda för alla som vet skillnaden mellan Omega-3 och Omega-6.