Välkommen att studera en livsstil:
LCHF

Startsida   Hur står det till?   Hur liten är man?   Ny livsstil; Vad då?   Rådgivning     Fler aspekter    Studier & Länkar
 

 LCHF-meny som princip.
Frukost mellan 7.00 - 9.00
Alt.1:

Yoghurt (tillagningstid 7 min.):
 • 1,3 dl vispgrädde 40 % fett
 • 40 g rysk youghurt
 • 40 g smält och smakfri kokosfett
 • 8 - 10 g proteinpulver (fritt från kolhydrater), vanilj/jordgubbssmak eller så.
 • 15 gram kokosflingor
 • Lite frysta hallon/jordgubbar/svarta vinbär, någon fröblandning inkl. nötter, solrosfrön m.m.
 • 1 kopp svart kaffe.
Alt 2:

2 kokta ägg, krossade och blandade med 40 g smält smör. Inget mera förutom lite kaffe. Mycket gott och mättsamt!

Båda alternativen är en bra start på dagen. Man blir inte hungrig d. v. s. tänker inte på mat förrän framåt 14 - tiden.
Lunch 12.00 - 14.00. (passar även för middagen):

Alt 1:
En normal fläskkotlett/fläskcarré med ordentlig fettrand, smält smör eller persiljesmör 30 - 40 gram, blomkål eller broccoli. Behövs inte mycket av det sistnämnda. Vatten som dryck. Sedan en halv kopp svart kaffe

Alt 2:
2 stekta ägg och 100 g bacon (ev. avsaltat). Behövs inget mera!

Alt 3:
Stekt/kokt lax, vildfångad om Du hittar det. Till detta smält smör, så mycket Du vill, och/eller någon fet ost ex. vis. S:t Agur. Man kan också kosta på sig en dessert: Hallon/jordgubbar med någon dl ovispad vispgrädde 40 % till.
Till detta kan man dricka vatten, gärna kolsyrad.
Middag/kvällsmat runt kl. 18.00 (inte för sent):

 • 1 skiva Wasa fiber Plus eller ett par Finn crips.
 • Kallt smör, skivad med osthyvel = tjockt lager.
 • Ett tjockt lager med någon god, fet ost (Saint Agur)
 • Ovanpå alltsammans ett par, tre skivor av någon skinka med ordentlig fettrand!
 • Ett halvt glas rödvin (3-4 ggr/vecka) eller något gott te.
Denna portion blir en hög/tjock historia. Notera att det räcker med ett par sådana skivor! Fiberplusskivan är ett gott bröd ihop med smör och ger inte mycket % kolhydrater i denna uppsättning. Bröd (spannmål) bör man inte äta överhuvudtaget. Efter denna måltid bör man inte lägga sig förrän efter 22.00.

* * * *

Denna meny kan alltså ses som basmat. Goda såser eller ovanjordsgrönsaker m. m. lägger man till så mycket man vill. Man bygger också ut efter den miljö man lever i; Familjen, barnen, helg/söcken, fest/vardag, omväxling etc. Det vimlar av recept både på webben och i bokform. Kolla särskilt siten http://nyttokost.se/ eller under fliken "Länkar" ovan!

Vi är ju olika i envishet och tålamod och även hur kroppen beter sig. Därför är det nog bra att hålla sig till enkla principer enligt ovan någon månad eller två och vänta med att laborera med nya recept etc. Då kan kroppen få möjlighet att förstå att det är allvar med ändringen i mathållningen och uppnå balans (homeostas).

Man märker inte av fettet i denna kost. Om kroppen mot förmodan propsar på något mellanmål efter någon timme så går det utmärkt att dricka ett glas vanligt vatten/vichyvatten eller kanske plocka i sig tre, fyra nötter, inte mer! Detta med sötsug/mellanmål blir det på sikt inget problem med, eftersom fett- och proteinrik mat ger ordentlig mättnad. Dessutom står man sig länge (4-5 timmar).

Dock bör man känna till att det finns något som heter sockerberoende och som är vanligare än man tror. Sockerberoende har samma potens som alkohol- eller drogberoende och kan behöva specialbehandling. Se under fliken "Studier & länkar" ovan! (Bitten Jonsson)

Detta kan vara besvärligt. Störningar i ämnesomsättningen kan uppträda på många olika sätt. Ett antal bantningsförsök är ett exempel där kroppen blir förvirrad.

Emellertid - kan man inte motstå en kaka till kaffet kommer sötsuget som ett brev på posten efter en timme eller så. Det är bara att inse att kroppen hanterar detta som den är programmerad för (insulinpåslag). Vill man samarbeta med kroppen och slippa insulinpådraget gör man bäst i att sätta emot lite vilja (lite vatten) och vänta tills den riktiga hungern kommer. Det är mycket lätt att falla tillbaka in i sockerberoende om man inte bestämmer sig eller bestämmer sig för att ordna med hjälp..

Rolf Aronsson


 


 

Till toppen av dokumentet
eller tillbaka
Created on ... mars 14, 2011. 
Created on ... november 22, 2007.