Välkommen att studera en "gammal" livsstil:
LCHF (low-carb, highfat)

 
Startsida   Hur står det till?    >Hur liten är man?<    Ny livsstil; Vad då?    Rådgivning     Fler aspekter    Studier & Länkar

Vad gör man?

Först ska det sägas att ingen annan än man själv kan ta ansvaret för sin kost. Ingen myndighet eller dylikt bryr sig om den enskilde - där handlar det om kollektivet eller samhället. Den enskilde individen har fortfarande ansvar för sitt ställningstagande. Det är stora risker med att låta en myndighet ta ansvar. Livsmedelsverkets kost-rekommendationer är ett bra exempel på hur en myndighet kan fungera. Man ger råd till befolkningen i vetenskapens namn men har inga vetenskapliga studier i ryggen! Det är fråga om ett falsarium. Detta blev offentligt i februari 2010. Då efterfrågades det vetenskapliga underlaget till kostrekommendationerna och det visade sig att de inte fanns!
Och vi, Sveriges innevånare, har bekvämt litat på dessa "auktoriteter".
Då man påpekar hur det blivit med hälsan sedan 80-talet då ovannämnda kostråd lanserades i Sverige, kontrar myndigheten och även dess utbildade (Läs: indoktrinerade!) dietister med att säga att befolkningen inte har följt deras råd!

Dock var det precis det man gjorde; Man blev livrädd för att råka ut för hjärt- kärlsjukdomar, vilket var den orsak till fettreducerade kostråd som basunerades ut. Så grundlades fettskräcken på 80, 90-talen och den är fortfarande djupt rotad i folkdjupet. Så jag undrar: "Var kommer fettskräcken ifrån"?
Jo, svenska folket har följt Livsmedelsverkets kostrekommendationer! Allt annat tal är endast dimridåer.

Cynismen lyser igenom. Numera har dock ökningen av övervikten i Sverige stannat av - Då undrar man! Har människor, som troget följt galna kostråd, börjat fundera själva de sista åren och slutat följa dem? Och minsann - då minskar fetman...

Vi lär oss - Kostråden ÄR felaktiga!
Galet från början!

För det andra
har vi tillgång till Internet 2014. Och många initierade böcker, som visar oss vad som verkligen gäller för oss, har kommit de sista två decennierna. Vi kan själva ta reda på vad som gäller. Förvirring och dimridåer möter vi, men det ingår i spelet. Det är starka krafter som inte vill att vi ska veta. Då kostråden snickrades till i USA på 60, 70-talen fanns inte Internet och befolkningen kunde bara lita på vad som bestämdes. Nu vet vi bättre och kan handla därefter, d. v. s. själva ta ansvaret för vad vi äter.För det tredje
kan vi numera verkligen få en inblick i vilka faktorer det är att ta hänsyn till. Vi kan studera:

  • Vår metabolism
  • Evolutionen
  • Hur kostråden kom till
  • Hur livsmedelproduktionen går till
  • Bakgrunden till sjukdomarnas uppkomst
  • Hur man gör när de ska botas
  • Hur läkemedelsindustrin fungerar
  • Ja, också vilka hänsyn vårt jordklot fordrar för att föda oss.

Studerar man detta sammantaget får man en tydlig bild av hur befolkningen blivit manipulerad under 1900-talet. Men man kan också notera att den enskilde fortfarande kan tackla sin situation. Man behöver inte studera detta spektakel länge förrän man förstår att det gäller livet - för mig själv men också befolkning i stort. I takt med ökad kunskap och medvetenhet försvinner förtroendet för "experter" som använt sin kunskap i fel tjänst och/eller indoktrinerats till "falsk" kunskap!


Hur liten är jag?

Ja, nästan som 2 celler i kroppen. Celler som är nödvändiga för att hela kroppen ska fungera. Men storleken är inte så intressant. Det är kraftfullheten, att cellerna är friska, som gäller.

Bestämmer jag mig för att göra vad jag kan för att hålla mig frisk, och sedan lyckas med det, blir jag ännu kraftfullare i mitt liv. Detta påverkar min närmiljö och mitt initiativ går vidare. Medvetenheten ökar om vad som är hälsosamt för kroppen.

Då köper jag endast den sortens livsmedel som jag lärt mig passar in i kroppens miljö. Kommersens lagar gäller och varor som inte går med vinst försvinner i affärerna. Så mitt agerande påverkar med säkerhet utbudet. Fler följer efter - den köpare som med sin kunskap genomskådar reklampsykologin har makten och bestämmer vad som ska stå på butikshyllorna! Ett exempel: I augusti 2011 ökade försäljningen av smör och grädde markant. Ett annat exempel är light-produkterna som fortsatt att minska under 2012.

Händer detta på många håll i samhället är en omvälvning strax verklighet. Du har haft genomslag - med Din "Litenhet"!

En sak till: Man får ofta det emot sig att LCHF - low-carb, highfat - inte löser människohavets matbehov, globalt sett.

Lugn! Det finns ingen annan lösning på det problemet heller. Den pågående befolkningsexplositionen och mat till alla människor på klotet är en utmaning, som ligger på ett helt annat plan. Det är ju en lika komplicerad historia vilken plattform Du än väljer att arbeta från. Så mitt råd är: Vänta med den debatten! Den är mycket viktig men betydligt mer komplicerad än LCHF-tänket.

Min mening är dock att det finns potentiella möjligheter i lågkolhydrat/ högfettskonceptet i de stora sammanhangen. Blir man dessutom stabil i sin egen situation får man lust att ta ansvar och studera även de globala perspektiven.

Återigen - hur går jag då tillväga för att hålla mig frisk? Klicka på nästa flik!
Till toppen av dokumentet
Created on ... juli 12 2011.