Per Wikholm skriver 2 november, 2011

Hämtat från kommentarerna hos Kostdoktorn.

Vi har ett Livsmedelsverk och ett antal kostforskare som går runt som yra höns i kostdebatten. Skräpmat nyckelhålsmärks bara den innehåller tillräckligt lite fett eller socker. Vi kan däremot vara fullt förvissade om att livsmedelsindustrin vet precis vad de sysslar med när de plöjer ned miljarder i forskning om hur man ska få skräpmat att se ut som, lukta som, smaka som och ge samma upplevelse i munnen ("mouth feel") som riktig mat.

Tack vare denna forskning kan man få en korv med bara 30 % köttråvara att ge nästan samma matupplevelse som en riktig korv med över 70 % köttråvara. Lite färgämnen och konsistensgivare, kryddat med natriumglutamat och rökarom och man lyckas lura våra hjärnor att tro att vi äter en riktig korv. Efter ett tag kommer vår kropp att signalera att den inte fick den förväntade näringen av fuskkorven men likt Pavlovska hundar reagerar vi med att äta ännu mer av fuskkorven.

För att detta inlägg inte ska bli alltför långt är det lättast att konstatera på vilka få punkter Livsmedelsverket har rätt. De har rätt i att vi bör äta fisk, framförallt fet sådan ofta och att grönsaker är nyttiga.

I nästan alla andra aspekter har de fel.

  • De har fel om det mättade fettets farlighet,
  • fel om att omega 6-rika margariner är bättre än bregott,
  • fel om att 10 E % socker är en säker maxnivå för tillsatt socker,
  • fel om att 50-60 E % av vårt energiintag bör komma från kolhydrater där spannmålsprodukter dominerar intaget,
  • fel om att olösliga spannmålsfibrer är bra för tarmen (lösliga fibrer i frukt och grön är däremot bra),
  • fel om att vi bör äta mycket söt frukt (C-vitamin kan istället fås från mycket C-vitaminrikare grönsaker).
  • De har haft tvärfel när de på 70- och 80-talet rekommenderade transfettsinnehållande margariner framför smör....du ser listan blir för låååång.

Här är en debattartikel i UNT av mig (Wikholm) och medförfattare för vidare läsning: http://www.unt.se/debatt/dags-att-skarskada-kostraden-1201874.aspx

Tillbaka

Created on ... november 02, 2011.