Hej alla i LCHF-teamet i Stenungsund/Kungälv/Ale! den 29 okt. 2011

LCHF-gruppen samlades i Kungälv planenligt i lördags (29).

Ett långt samtal utspann sig om viktuppgång vid strikt LCHF, en ganska frustrerande upplevelse när man väntar sig motsatsen. Det fanns tankar här om olika effektivitet i matsmältningssystemet hos olika individer. Parallellfallet är ju slanka människor, som kan äta stora portioner utan att bli överviktiga. De kan tänkas ha en mindre effektiv metabolism på olika nivåer.När man följer LCHF-konceptet tillkommer också: a) att man har gamla vanor som spelar ett spratt, b) hur vännerna gör runt matbordet, c) man tar som tidigare för stora portioner, d) rent på tallriken, med mera.

En sak jag kan tillägga här (kom inte upp i lördags) är frågan hur man tolkar vågen. Ändringen i vikten kan ha orsaker som ligger längre bak i tiden än en eller t. o. m. två dagar. Då blir det plötsligt lite suddigt vad som kan ha varit orsaken till ändrade viktsiffror. För min del väger jag mig gärna men jag lär mig hela tiden hur lurigt det är med vad som ligger bakom viktändring. Det bästa är normalt att undvika just vägning! Det ställer till med en hel del huvudbry, som faktiskt inte är till så mycket hjälp, snarare tvärtom. Det finnas andra mätmetoder om man vill hålla lite koll, ex. vis midjemåttet.

Två boktips poängterades: ”Stoppa alzheimers nu”: Bruce Fife (Optimal förlag) samt ”Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”: Ralf Sundberg. Denna sistnämnda bok är ett måste för alla som vill skaffa sig starka och hållbara argument för att rådande kostkoncept är uppåt väggarna. Här uppenbaras ofattbara händelseförlopp, särskilt perioden mellan 1950 och slutet av 1980, som kommit att styra hela västvärldens kostintag i galen riktning!

Till detta kom så Michael Zvorc’ inspirerande framställning med många och enkla råd för variation i matutbudet hemma i köket i sann LCHF-anda. Han pekade också på tryckkokarens fördelar i sammanhanget.

Nästa och sista samling denna höst är lördagen den 26 november kl. 10.00 – 12.00.

Välkommen till ”näringstäta” resonemang. Tacksam om Du anmäler att Du kommer!

Oktoberhälsningar

lördagen den 29 oktober 2011

Rolf Aronsson

Tillbaka

Created on ... 15 sept. 2011.