Protokoll vid LCHF-forum i Kungälv 26 januari 2013

Forumets roll
Denna lördagsförmiddag talades det en hel del om hur detta forum kan bli den instans i vår region där man kan diskuterar just LCHF. Det handlar om att göra forumet känt. Och att det nog inte bara är undertecknad som ensam ska stå för den typen av annonsering.
Resultatet av vårt resonemang blev bl. a. att ordna med broschyrer och affischer samt att aktivt prata om kosten i vår privata närmiljö. Dock fordras det då att man har lite på fötterna. Här kan forumet också vara en bra möjlighet att skaffa argumenten. En aspekt som inte togs upp är också hur forumet ska/bör utformas. Om detta finns säkert funderingar bland er som jag gärna vill ta del av.

Måltidsordning etc.
Andra punkter på detta årets första forum var måltidsordning och måltidens innehåll. Det poängterades att tre måltid per dag/dygn är vad som behövs när kroppen är i balans. Detta kräver då att dessa tre måltider (frukost, lunch och middag) innehåller mycket fett och minimalt med kolhydrater. Då inträder mättnadssignalerna tydligt. Behovet av s.k. mellanmål uteblir. Tydliga hunger- och mättnadssignaler innebär också att man äter när man är hungrig. Det är intressant att notera, att när detta fungerar (kroppen har fått sin balans, homeostas) blir de normala klockslagen för måltiderna kl. 8.00, 13.00 och 18.00. d.v..s. just de tidpunkter vi har med oss i vår kulturkrets.

Kokkosfettet
Kokkosfettet kom på tal och hur man får med det i mathållningen. Detta fett passar våra kroppar och kan nästan ses som medicin. Det innehåller flera typer av mättat fett (LCT- och MCTfettsyror) som knappast ens finns i animaliskt fett. Här en länk om detta ngruppen.blogspot.no/2010/02/skillnad-pa-fettsyra-och-fettsyra-om.html. 34-40 g av detta fett per dag är en rekommendation. Smält kokkosfett kan blandas i morgonens frukost med grädde och rysk youghurt. Någon tog en matsked direkt i munnen. Kan faktiskt rekommenderas eftersom detta också ger felfri tandhälsa! Kokkosfett passar utmärkt som stekfett.

Jag nämnde också om en het bok av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm: "Ett sötare blod". Fernholm är en mycket påläst journalist. Studera boken! Där finns en hel del av våra LCHF-argument, även om Fernholm själv knappt nämner den bokstavsbeteckningen.

Skrivet av Rolf Aronsson

Tillbaka

Created on ... 15 sept. 2011. 

Hej alla!