Möte den 25 augusti 2012 med lchf-gruppen i Kungälv


Allmänt
Rolf Aronsson hälsade deltagarna välkomna, och i synnerhet fyra nya medverkande, som hittat till vår mötesplats. Vid presentationen visade det sig, att det inte rörde sig om några noviser, utan de hade prövat på lchf under några år.

Vårdens bemötande
Läkarnas utbildning när det gäller kostfrågor är starkt begränsad, och patienter med frågor om lchf får sällan några svar, utan hänvisas till dietister med traditionell inriktning. Rolf gjorde en resumé över åtta goda kostråd till hjärtpatienter, som dietisterna förmedlar. Endast ett enstaka råd håller för en vetenskaplig granskning! Patienten kommer där i ett underläge, och måste därför själv ta ansvar för sin kost. Detta kräver kunskaper, och vi i detta forum vill hjälpa till att sprida dessa insikter.

Några kostfrågor
Vi diskuterade ett antal kostfrågor, och de flesta av dessa har tagits upp vid tidigare träffar. Du kan läsa mer i tidigare rapporter, och på www.kostlotsen.se. Här följer två frågor vi diskuterade.

 • Alzheimer
  I boken "Stoppa Alzheimer nu!" (Bruce Fife) tar författaren upp den avgörande inverkan intag av kokosoljan har på sjukdomen och dess hejdande. Här ett klipp om boken av Sofia Hexeberg:

  "Var rädd om din hjärna: Ta ett par matskedar kokosolja till frukost.
  Alzheimer och Parkinson kommer inte plötsligt. Sjukdomarna utvecklas långsamt, kanske under decennier. Innan symtomen upptäcks, kan 70 procent av hjärnans minneskapacitet ha gått förlorad. Och då är det för sent. Om du inte vill vänta, finns det många saker du kan göra. Du kan förebygga genom att äta rätt kost. Du kan förhindra att Alzheimer, Parkinson och ALS tar över ditt liv. Men du måste börja nu! Att behålla din hjärnas kapacitet är nämligen mycket enklare än att reparera det du har förlorat.
  Din hjärna har fantastiska förmågor. Om cellerna dör i ett område, då kan andra celler ta över funktionerna. Hjärnas stamceller kan utveckla ny vävnad. Ny forskning visar också att ketoner (som bland annat bildas när kokosolja förbränns av levern) är ett utmärkt bränsle som hjälper hjärnan att fungera bättre.
  "Stoppa Alzheimer nu!" innehåller kostrekommendationer, baserade på djup kunskap om den mänskliga metabolismen, som kommer att få betydelse för förståelsen inte bara av Alzheimer, utan också för många andra neurologiska sjukdomar. Jag rekommenderar denna bok å det varmaste.
  Sofie Hexeberg, läkare och kostexpert i Norge, författare till Nytt liv med riktig mat (Optimal Förlag, 2010)."

 • Att bli av med extrakilon
  Vad ska man göra när de där förargliga extrakilona inte vill ge med sig? Ett nytt uttryck presenterades, "cementerat fett". För oss var detta uttryck nytt men företeelsen välkänd. Det avgörande är att man får i sig tillräckligt med i första hand animaliskt fett och drar ner på kolhydratintaget, i synnerhet intaget av fruktos.
  Ett sätt som kan rekommenderas att man prövar är att helt enkelt hoppa över frukosten, bl a rekommenderat av Skaldeman. Detta överensstämmer också med de tankar som läkaren Richard Johnson framför i sina böcker The Sugar Fix och The Fat Switch. Våra glykogenförråd i lever och celler räcker 6 - 8 timmar, varefter vi övergår till att förbränna fett. Detta benämns intermittent fasta, och kan vara värt att pröva. Vi kommer säkerligen att få höra mera om detta framöver.
Gruppens fortsatta inriktning
Till detta möte hade Rolf själv bekostat en annons i lokalpressen, vilket ju gav några ytterligare deltagare, men uppslutningen är inte så stor som man kan önska med tanke på betydelsen av de frågor om kost och hälsa som vi tar upp. Kungälvs ishockeylag har börjat med kolhydratreducering, och en av våra medlemmar kommer att se om detta kan tas upp i pressen. Vi behöver större och bättre lokal exponering, samtidigt som det är glädjande framsteg som görs i hela landet. Ett ytterligare förslag var att få med ett meddelande i tidningarnas allmänna föreningsmeddelanden av typ Detta händer i Kungälv.

Vid pennan Ingvar Bejvel.

Tillbaka

Created on ... 15 sept. 2011.